Zelfoverschatting gevaar voor blessures

Overschatting zorgt voor wintersportblessures

Zelfoverschatting wordt gezien als het grootste gevaar voor wintersportblessures. Voor de preventie van deze wintersportblessures is het belangrijk om te realiseren dat overschatting op meerdere vlakken plaats kan vinden. Niet alleen op ervaring en techniek, maar ook op lichamelijke fitheid.

Tijdens het wintersporten gaat het niet vaak mis. Maar als dat wel gebeurt, zijn de blessures vaak ernstig en de gevolgen groot. Wintersportongelukken kunnen voorkomen worden door het juiste materiaal en bescherming te gebruiken, op tijd rust te nemen, niet met alcohol de piste op te gaan en aan een goede techniek te blijven werken. Ook het goed in kunnen schatten van je eigen kunnen is belangrijk. Met een goede fitheid op vakantie gaan draagt bij aan het verkleinen van de kans op een ongeluk of blessure.

Bij skiën en snowboarden gaat het namelijk niet alleen om de berg af glijden. Beide sporten vergen concentratie en een goede basisconditie. Je kunt je langer blijven concentreren als je een goede conditie hebt. En die conditie kun je trainen door regelmatig te sporten voor je op vakantie gaat.

Tijdens het skiën of snowboarden gebruik je andere spieren dan dat je normaal in het dagelijks leven gebruikt, waardoor deze al snel overbelast kunnen raken. Het vooraf trainen van deze spieren is dan ook erg belangrijk om wintersportblessures te voorkomen.

Bron: Veiligheid.nl