Zorg in de Regio Noord-Brabant

In Noord-Brabant zijn er verschillende zorginstellingen en -organisaties, waaronder ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties, huisartsenpraktijken en geestelijke gezondheidszorginstellingen.

Daarnaast wordt er in de provincie erg veel georganiseerd van sportieve evenementen tot aan diverse workshops dit alles ter bevordering van je gezondheid.

Welke zorgvraag je ook hebt, in Noord-Brabant zijn er veel instanties die je kunnen helpen.

Zorginstanties in Noord-Brabant
Evenementen voor je gezondheid
Maatje worden in Noord-Brabant
Begeleid wonen in Noord-Brabant
Dierenzorg in Noord-Brabant
Werken in de Zorg

Zorginstanties in Noord-Brabant

In Noord-Brabant zijn er meerdere ziekenhuizen die gespecialiseerde medische zorg bieden, waaronder het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch, het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Voor geestelijke gezondheidszorg zijn er verschillende GGZ-instellingen in Noord-Brabant, zoals GGzE (Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen), GGZ Westelijk Noord-Brabant en Reinier van Arkel. Er zijn verschillende thuiszorgorganisaties in Noord-Brabant die zorg en ondersteuning bieden aan mensen die thuis willen blijven wonen, zoals Thebe, ZuidZorg en Vivent.

Voor ouderenzorg zijn er diverse verpleeghuizen en verzorgingshuizen in Noord-Brabant, waaronder Oktober (voorheen De Zorgboog), Stichting tanteLouise en De Wever. Overal in Noord-Brabant zijn er huisartsenpraktijken die eerstelijnszorg bieden. Deze huisartsenpraktijken zijn verspreid over steden en dorpen in de provincie.

Evenementen voor je gezondheid

In Noord-Brabant worden regelmatig evenementen georganiseerd die gericht zijn op het bevorderen van gezondheid en welzijn. Lokale gezondheidsinstanties organiseren gezondheidswandelingen om mensen aan te moedigen om te gaan wandelen en te genieten van de natuur, wat gunstig is voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Om op de hoogte te blijven van de actuele evenementen in de omgeving van Noord-Brabant, zoek dan altijd naar lokale evenementenwebsites, gemeente- of gezondheidsautoriteiten of neem contact op met plaatselijke zorg- en welzijnsorganisaties.

Je kunt ook naar een lokale sportschool of vereniging gaan. Een teamsport zoals voetbal, handbal, korfbal of hockey is niet alleen gezond, maar ook gezellig.

Een paar bekende sport evenementen in de provincie zijn onder andere:

  • De Marathon Eindhoven is een jaarlijks terugkerend hardloopevenement dat in oktober plaatsvindt. Het omvat verschillende afstanden, waaronder de hele marathon, halve marathon en diverse kortere afstanden.
  • Indoor Brabant is een internationaal paardensportevenement dat elk jaar in maart plaatsvindt in ‘s-Hertogenbosch. Het trekt topruiters en -amazones uit de hele wereld aan en biedt diverse disciplines, waaronder dressuur, springen en mennen.
  • De Amstel Gold Race speelt zich voornamelijk af in Limburg, maar doorkruist ook delen van Noord-Brabant. Het is een van de belangrijkste wielerklassiekers in Nederland en wordt meestal gehouden in april.
  • De Tilburg Ten Miles is een hardloopevenement dat jaarlijks in september plaatsvindt. Het omvat verschillende afstanden, waaronder de 10 mijl (16,1 km), 10 kilometer en diverse jeugd- en recreatieve afstanden.
  • Internationale Open Nederlandse Kampioenschappen (IONK) is een internationaal kunstschaatstoernooi dat jaarlijks in Eindhoven wordt gehouden. Het trekt deelnemers uit verschillende landen en biedt spannende kunstschaatswedstrijden in diverse categorieën.

Maatje worden in Noord-Brabant

Het is geweldig dat je interesse hebt om een maatje te worden in Noord-Brabant! Als maatje kun je een waardevolle bijdrage leveren aan het leven van mensen die behoefte hebben aan sociaal contact en ondersteuning.  Ga opzoek naar maatjesorganisaties!  Er zijn verschillende maatjesorganisaties actief in Noord-Brabant. Ze richten zich op verschillende doelgroepen, zoals ouderen, jongeren, mensen met een beperking of mensen in kwetsbare situaties.

Tip: Doe wat onderzoek online of neem contact op met het vrijwilligerscentrum in jouw gemeente om maatjesorganisaties in de buurt te vinden.

Zodra je een maatjesorganisatie hebt gevonden die je aanspreekt, neem je contact met hen op. Informeer naar hun maatjesprogramma en vraag hoe je je kunt aanmelden als maatje. Ze zullen je waarschijnlijk meer informatie geven over het proces en eventuele trainingen of screenings die vereist zijn. Volg eventuele training of screening: Afhankelijk van de organisatie en het type maatjeswerk dat je wilt doen, kan het zijn dat je een training of screening moet volgen. Dit kan bedoeld zijn om je voor te bereiden op je rol als maatje en om ervoor te zorgen dat je geschikt bent voor het werk.

Nadat je bent goedgekeurd als maatje, zal de organisatie je waarschijnlijk matchen met een persoon die behoefte heeft aan een maatje. Ze houden rekening met je interesses, beschikbaarheid en de behoeften van de persoon waarmee je gematcht wordt. Eenmaal gematcht kun je beginnen met je rol als maatje. Dit kan betekenen dat je regelmatig afspreekt met je maatje, samen activiteiten onderneemt, een luisterend oor biedt of praktische ondersteuning biedt, afhankelijk van de behoeften van je maatje.

Meer weten? Kijk eens bij Brabant Maatjes. Stichting Brabant Maatjes ondersteunt sinds 2019 jongeren tussen 18 en 35 jaar bij het vinden van sociale contacten door middel van activiteiten en begeleiding door ervarings deskundige maatjes.

Begeleid wonen in Noord-Brabant

Begeleidend wonen is een vorm van ondersteuning waarbij mensen met een beperking, psychische problemen of andere ondersteuningsbehoeften zelfstandig wonen in een eigen woning of een woongroep, terwijl ze begeleiding krijgen bij verschillende aspecten van het dagelijks leven. In Noord-Brabant zijn er verschillende organisaties die begeleidend wonen aanbieden.

Wil je meer informatie over begeleidend wonen neem dan eerst contact op met de gemeentelijke instanties, zoals de afdeling Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of het Sociaal Wijkteam van de gemeente waarin je wilt wonen. Zij kunnen je informatie geven over de beschikbare begeleidingsmogelijkheden en doorverwijzen naar geschikte organisaties.

Raadpleeg ook zorgaanbieders en zorginstellingen in Noord-Brabant die gespecialiseerd zijn in het bieden van begeleidend wonen. Voorbeelden van dergelijke organisaties zijn Severinus, Amarant, Lunet zorg, en Prisma. Deze organisaties kunnen je informeren over de verschillende vormen van begeleidend wonen die ze aanbieden, de locaties en de toelatingsvoorwaarden.

Er zijn online platforms en directories die informatie verstrekken over zorg- en ondersteuningsmogelijkheden in Nederland. Je kunt deze platforms doorzoeken en filteren op locatie en specifiek zoeken naar begeleidend wonen in Noord-Brabant.

Als je al in contact staat met een zorgverlener, huisarts, of een andere professional in de gezondheidszorg, kun je hen ook vragen om informatie of een verwijzing naar organisaties die begeleidend wonen aanbieden in Noord-Brabant. Ze kunnen mogelijk ook meer inzicht geven in de specifieke behoeften en mogelijkheden in jouw situatie.

Dierenzorg in Noord-Brabant

In Noord-Brabant zijn er verschillende zorginstanties en voorzieningen die gespecialiseerd zijn in dierenzorg. Dierenartsenpraktijken: Er zijn tal van dierenartsenpraktijken verspreid over Noord-Brabant. Deze bieden medische zorg en behandelingen voor verschillende diersoorten, waaronder huisdieren zoals honden, katten, konijnen en vogels. Je kunt een lokale dierenartsenpraktijk zoeken in jouw buurt en contact opnemen voor veterinaire zorg.

Naast individuele dierenartsenpraktijken zijn er ook dierenklinieken in Noord-Brabant. Dierenklinieken bieden vaak uitgebreidere medische faciliteiten en diensten, zoals chirurgie, tandheelkunde en specialistische zorg. Je kunt contact opnemen met dierenklinieken in jouw regio voor specifieke behoeften en behandelingen. Dierenasielen spelen een belangrijke rol bij het opvangen en verzorgen van dakloze dieren. Ze bieden onderdak, medische zorg en zoeken naar nieuwe adoptiegezinnen voor de dieren. In Noord-Brabant zijn er verschillende dierenasielen waar je terecht kunt voor het adopteren van een huisdier, vrijwilligerswerk of het aanbieden van donaties.

Dierenopvangcentra bieden een breed scala aan diensten voor dieren in nood, waaronder tijdelijke opvang, revalidatie, gedragsbeoordeling en herplaatsing. Deze centra werken vaak samen met gemeenten en andere organisaties om zorg te bieden aan zwerfdieren en dieren die in beslag zijn genomen. Je kunt contact opnemen met dierenopvangcentra in Noord-Brabant om te zien hoe je kunt helpen of om te informeren naar beschikbare diensten.

Werken in de Zorg

Werken in de zorgsector in de provincie Noord-Brabant biedt diverse mogelijkheden, zowel in de directe patiëntenzorg als in ondersteunende functies. De zorgsector biedt verschillende disciplines en specialisaties, zoals verpleegkunde, verzorging, psychologie, fysiotherapie, farmacie, enz. Bedenk welk interessegebied het beste bij je past en waar je graag zou willen werken.

Controleer welke opleidingen en kwalificaties vereist zijn voor het specifieke gebied waarin je wilt werken. Afhankelijk van de functie kan dit variëren van een basisopleiding tot geavanceerde diploma’s of graden. Raadpleeg onderwijsinstellingen en beroepsverenigingen voor informatie over relevante opleidingen en trainingen. Bekijk vacaturesites, zowel algemene als gespecialiseerde zorgvacaturesites, om te zoeken naar banen in de zorgsector in Noord-Brabant.

Maak gebruik van je professionele en persoonlijke netwerken om te informeren naar mogelijke vacatures of aanbevelingen in de zorgsector. Neem ook contact op met zorginstellingen, ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties en andere zorgaanbieders in Noord-Brabant om te informeren naar eventuele openstaande posities of mogelijkheden voor vrijwilligerswerk of stages.

In de zorgsector kunnen integriteits- en gezondheidscontroles vereist zijn voordat je aan de slag kunt gaan. Dit is bijvoorbeeld een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en medische keuringen. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van ontwikkelingen in de zorgsector en overweeg bijscholingsmogelijkheden om je kennis en vaardigheden aan te vullen en je professionele groei te bevorderen.

Let op: De hierboven genoemde informatie is gebaseerd op algemene richtlijnen en het is raadzaam om specifieke informatie te verkrijgen bij zorginstellingen en hun websites.

Bedrijven in
Noord-Brabant

Bedrijven

Bedrijven in Nederland

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland

Bedrijven

Zorgnieuws

Zelfoverschatting gevaar voor blessures

Zelfoverschatting gevaar voor blessures

Overschatting zorgt voor wintersportblessures Zelfoverschatting wordt gezien als het grootste gevaar voor wintersportblessures. Voor de preventie van deze wintersportblessures is het belangrijk om te realiseren dat overschatting op meerdere vlakken plaats kan vinden....

Noise cancelling koptelefoons

Noise cancelling koptelefoons

Februari 2024 Noise cancelling koptelefoons één van de manieren om gehoorschade tegen te gaan Noise cancelling koptelefoons Koptelefoons, wat kun je er eigenlijk niet mee? Veel Nederlanders gebruiken dagelijks een koptelefoon om muziek te luisteren, video's te kijken...

Voorste kruisbandleed

Voorste kruisbandleed

Februari 2024 Ondanks al het voorste kruisbandleed mogen hamstringblessures niet vergeten worden. Voorste kruisbandleed PSV-aanvaller Noa Lang is mogelijk enkele maanden uitgeschakeld door een hamstringblessure. De aanvaller was net weer hersteld van een eerdere...

Nieuwe hype: Rommelspeeltuin

Nieuwe hype: Rommelspeeltuin

Februari 2024 Pallets en rollators: de nieuwe dimensie van buitenspelen. Rommelspeeltuin Martin van Rooijen (pedagoog en promovendus op onderzoek naar risicovol spelen) gaat in april de eerste rommelspeeltuin in Nederland openen. Daar komen spullen zoals kabelrollen,...

Populariteit e-bikes steeg in 2023 onder 25-34 jarigen​

Populariteit e-bikes steeg in 2023 onder 25-34 jarigen​

Februari 2024 Vergeleken met vorig jaar zijn er in Nederland naar verhouding meer e-bike kopers in de leeftijdscategorie 25-34 jaar en minder in de categorie 18-24 jaar. In die laatste categorie was vorig jaar juist een toename. Het aandeel van verkochte elektrische...

Advies Sportraad: maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend

Advies Sportraad: maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend

Februari 2024 Bewegen moet een vanzelfsprekend onderdeel worden van de alledaagse praktijk op scholen en op de kinderopvang, in de woon- en leefomgeving, binnen de zorg en binnen de werkomgeving. Dit is nu niet zo. De Nederlandse Sportraad roept het kabinet op de...