Zorg in de Regio Groningen

Zorg is een breed begrip, ook in de provincie Groningen staat zorg in het breedste zin van het woord hoog in het vaandel.

Welke zorgvraag je ook hebt, in Groningen zijn er veel instanties die je kunnen helpen. Zorg kan medische, psychologische, sociale of praktische vraag zijn.

Ben je woonachtig in de provincie Groningen en heb je zorg nodig, wil je zorg verlenen voor kinderen of juist ouderen, wil je maatje worden voor eenzame ouderen?

In de provincie Groningen zijn tal van mogelijkheden. Ook als je op zoek bent naar een specifieke zorgopleiding dan zijn er in de provincie vele verschillende mogelijkheden.

Gezondheidszorg in Groningen
Maatje worden in Groningen
Zorginstanties in Groningen
Gezonde leefstijl in Groningen
Wonen met begeleiding en verzorging in de provincie Groningen
Werken in de zorg Groningen

Gezondheidszorg in Groningen

In Groningen kun je verschillende soorten zorg krijgen, zowel op het gebied van gezondheid als op het gebied van welzijn. Enkele voorbeelden zijn:

 • Medische zorg: Dit omvat de reguliere gezondheidszorg, zoals huisartsen, ziekenhuizen, specialisten en apotheken.
 • Geestelijke gezondheidszorg: Dit omvat de zorg voor mensen met psychische problemen, zoals depressie, angststoornissen, verslavingen en eetstoornissen. Hierbij kun je denken aan therapeuten, psychologen en psychiaters.
 • Thuiszorg: Dit omvat de zorg voor mensen die hulp nodig hebben bij dagelijkse activiteiten, zoals wassen, aankleden en eten. Thuiszorg wordt verleend door thuiszorgorganisaties.
 • Jeugdzorg: Dit omvat de zorg voor kinderen en jongeren die problemen hebben op verschillende gebieden, zoals gedrag, ontwikkeling en opvoeding. Hierbij kun je denken aan jeugdzorginstellingen en jeugdhulpverleners.
 • Welzijnszorg: Dit omvat de zorg voor mensen die hulp nodig hebben bij het behouden of verbeteren van hun welzijn, zoals ouderen, mensen met een beperking en mensen met een laag inkomen. Hierbij kun je denken aan welzijnsorganisaties en maatschappelijk werkers.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de zorg die beschikbaar is in Groningen. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met een zorgverlener of de gemeente Groningen.

Maatje worden in Groningen

Een maatje is iemand die vrijwillig ondersteuning biedt aan een persoon die eenzaam is, of een extra steuntje in de rug kan gebruiken. Als je maatje wilt worden zijn er verschillende mogelijkheden.

Humanitas heeft een breed aanbod aan maatjesprojecten in Groningen. Bijvoorbeeld voor mensen die hun administratie niet op orde hebben, of voor mensen die eenzaam zijn. Ook bij Het Kopland kun je maatje worden voor mensen die wonen in een beschermde woonvorm. Je biedt dan ondersteuning bij dagelijkse activiteiten, zoals koken en boodschappen doen.

De Zijlen in gemeente Westerkwartier biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Als maatje kun je bijvoorbeeld activiteiten ondernemen met cliënten, of hen helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden. Meld je aan bij Human Connection. Human Connection biedt ondersteuning aan mensen die kampen met eenzaamheid. Als maatje kun je iemand helpen sociale contacten op te bouwen, of samen leuke activiteiten ondernemen.

Er zijn nog veel meer organisaties en projecten waar je maatje kunt worden in Groningen. wij raden je om op de website van de gemeente Groningen te kijken voor meer informatie.

Zorginstanties in Groningen

Er zijn verschillende zorginstanties in Groningen waar je terecht kunt voor medische zorg, geestelijke gezondheidszorg, thuiszorg, jeugdzorg en welzijnszorg. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van zorginstanties:

 1. UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) is het grootste ziekenhuis in Groningen en biedt zorg op hoog niveau. Het UMCG heeft verschillende afdelingen, waaronder spoedeisende hulp, intensive care, oncologie, cardiologie en neurologie.
 2. Lentis biedt geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Bij Lentis kun je terecht voor onder andere psychologische behandelingen, dagbesteding en begeleiding bij wonen.
 3. Thuiszorg Het Friese Land biedt thuiszorg in Groningen en omgeving. Hierbij kun je denken aan persoonlijke verzorging, verpleging en huishoudelijke ondersteuning.
 4. Jonx biedt jeugdzorg en behandeling voor jongeren en hun ouders bij problemen als ADHD, autisme, angststoornissen, eetstoornissen en verslavingen.
 5. WIJ Groningen biedt welzijnszorg en ondersteuning aan inwoners van Groningen. Hierbij kun je denken aan hulp bij financiële problemen, opvoedingsondersteuning, taalondersteuning en activiteiten voor ouderen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van zorginstanties in Groningen.

Gezonde leefstijl in Groningen

In Groningen zijn er verschillende initiatieven en organisaties die zich richten op het bevorderen van een gezonde leefstijl. Het Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is een instanties die jongeren stimuleert om gezonder te eten en vooral ook te bewegen. JOGG organiseert bijvoorbeeld sportieve activiteiten en gezonde voedingsworkshops.

Het Groninger Forum in het centrum van de stad organiseert regelmatig lezingen en workshops over gezondheid en voeding. Daarnaast bieden ze diverse sport- en beweegactiviteiten aan. Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) is een netwerk van organisaties die zich bezighouden met het bevorderen van een gezonde leefstijl en het voorkomen van ziekten. Ze organiseren onder andere congressen en bijeenkomsten over gezondheid en welzijn.

De Healthy Ageing Tour is een meerdaagse wielerwedstrijd voor vrouwen die elk jaar in Groningen en omgeving wordt georganiseerd. Het evenement heeft als doel om gezonde leefstijl en sporten te promoten. De gemeente Groningen heeft verschillende initiatieven opgezet om een gezonde leefstijl te bevorderen. Zo hebben ze het project ‘Gezonde Stad’ opgezet, waarbij inwoners worden gestimuleerd om gezond te eten en te bewegen. Zo blijft Groningen zich constant ontwikkelen voor zowel de jeugd als volwassenen te ondersteunen in een gezondere leefstijl aan te leren.

Golfen is een ideale sport om fit te blijven. Golfen kan prachtig in de noordelijke provincie.

Wil jij gezonder leven? Ga eens kijken bij een sportclub. Ook kun je veel informatie krijgen bij voedingswinkels en diëtisten die actief zijn in Groningen.

Wonen met begeleiding en verzorging in de provincie Groningen

Als je op zoek bent naar wonen met begeleiding en verzorging in de provincie Groningen, zijn er verschillende opties.

 • NOVO biedt ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Naast dagbesteding en ambulante begeleiding biedt NOVO ook woonvoorzieningen met begeleiding en verzorging.
 • Lentis biedt geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Bij Lentis kun je terecht voor onder andere psychologische behandelingen, dagbesteding en begeleiding bij wonen.
 • Zorggroep Groningen biedt ouderenzorg. Naast verpleeghuiszorg en thuiszorg, bieden zij ook kleinschalige woonvormen met begeleiding en verzorging.
 • Humanitas DMH biedt ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Humanitas DMH bied onder andere woonvoorzieningen met begeleiding en verzorging, waarbij de nadruk ligt op het stimuleren van de zelfredzaamheid van de bewoners.
 • De Zijlen biedt ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking in de provincie Groningen.

Werken in de zorg Groningen

Werken in de zorg loont!  Als je wilt werken in de zorg in Groningen zijn er diverse mogelijkheden. Wil je gelijk aan de slag in de zorg of wil je eerst een opleiding volgen? Ga dan bijvoorbeeld naar de Hanzehogeschool in Groningen. De Hanzehogeschool biedt diverse zorgopleidingen aan, zoals Verpleegkunde, Fysiotherapie, Ergotherapie en Logopedie. Ook biedt de hogeschool verschillende masteropleidingen aan op het gebied van de zorg.

Ook op Het Alfa-college en Noorderpoort biedt verschillende mbo-opleidingen aan in de zorg, zoals Verzorgende-IG, Verpleegkundige, Doktersassistent en Apothekersassistent.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen biedt verschillende opleidingen aan op het gebied van de zorg, zoals Geneeskunde, Tandheelkunde en Medische Beeldvorming en Radiotherapie. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is het grootste ziekenhuis in de provincie. Het biedt verschillende functies aan in de zorg, zoals verpleegkundigen, artsen en laboranten. Werken en leren is belangrijk voor het UMCG.

Lentis Academie biedt diverse opleidingen en cursussen aan voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Zorggroep Groningen biedt ouderenzorg. Ze zijn regelmatig op zoek naar nieuwe medewerkers voor onder andere verpleging en verzorging.

Ga aan het werk bij een thuiszorgorganisaties. Er zijn verschillende thuiszorgorganisaties actief in de provincie Groningen. Zij bieden ondersteuning aan mensen die thuis wonen en hulp nodig hebben bij bijvoorbeeld persoonlijke verzorging, verpleging of huishoudelijke taken. Voorbeelden van thuiszorgorganisaties in Groningen zijn Buurtzorg, TSN en ZorgAccent.

Ook in de verschillende GGZ-instellingen kun je aan het werk als bijvoorbeeld psycholoog, psychiater of verpleegkundige.  en er zijn diverse organisaties actief in de gehandicaptenzorg in Groningen, zoals NOVO en Humanitas DMH. Zij bieden ondersteuning aan mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Werken in de zorg! Waarom? Lees de 10 redenen van Indeed

Bezoek de opendagen ban scholen en instanties, laat je vooraf goed informeren voordat je een keuze gaat maken.

Let op: De hierboven genoemde informatie is gebaseerd op algemene richtlijnen en het is raadzaam om specifieke informatie te verkrijgen bij zorginstellingen en hun websites

Bedrijven in Groningen

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland

Zorgnieuws

1 op de 4 jongeren maakt misdrijf of verkeersongeval mee

1 op de 4 jongeren maakt misdrijf of verkeersongeval mee

Jongeren maken vaak een heftige gebeurtenis zoals uitgaansgeweld, online fraude of een aanranding mee. Uit een recent onderzoek blijkt dat 1 op de 4 jongeren een heftige gebeurtenis heeft meegemaakt. Het gaat in totaal om ongeveer 450.000 jongeren. Verkeersongevallen,...

Goede doelen in Nederland

Goede doelen in Nederland

Goede doelen in Nederland: Maak ook het verschil! Goede doelen spelen een cruciale rol in het verbeteren van het leven van mensen, het beschermen van onze planeet en het bevorderen van welzijn en gelijkheid. Nederland kent een rijke traditie van filantropie en...

Eén op de zes kinderen met autisme gaat niet naar school

Eén op de zes kinderen met autisme gaat niet naar school

Mei 2024 Van de kinderen en jongeren van 6 tot en met 18 jaar met autisme gaat 16% niet naar school. Dit blijkt uit een enquête onder de ruim 15.000 leden van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Er is snel actie nodig om het aantal thuiszitters met autisme te...

Startup LentiCure moet levensreddende gentherapie betaalbaar maken

Startup LentiCure moet levensreddende gentherapie betaalbaar maken

Mei 2024 Het Erasmus MC, LentiCure en het Prinses Beatrix Spierfonds gaan een bijzondere samenwerking aan met als belangrijkste doel; het op de markt brengen van een vooruitstrevende en levensreddende gentherapie voor de ziekte van Pompe voor een maatschappelijk...

Zorg gezonder zonder ‘bullshit-taken

Zorg gezonder zonder ‘bullshit-taken

April 2024 Onderzoek van De Jonge Psychiater laat zien dat bijna de helft van de psychiaters in Nederland bezwijkt onder de werkdruk. Zowel de gezondheid van de psychiaters als de kwaliteit van de zorg gaat daardoor achteruit. Zowel de werkende als de ‘verzorgde’ én...