Zorg in de Regio Overijssel

Welke zorgvraag je ook hebt, in Overijssel zijn er veel instanties die je kunnen helpen.

In Overijssel zijn er verschillende ziekenhuizen, medische centra en gezondheidsklinieken die een breed scala aan diensten bieden, zoals spoedeisende hulp, huisartsenzorg, specialistische zorg en revalidatie.

Gezondheidszorg in Overijssel
Maatje worden in Overijssel
Zorginstanties in Overijssel
Gezonde leefstijl in Overijssel
Wonen met begeleiding en verzorging
Werken in de zorg

Gezondheidszorg in Overijssel

Over het algemeen staat de gezondheidszorg in Nederland bekend als van hoge kwaliteit, goed toegankelijk en betaalbaar voor alle inwoners, ongeacht hun inkomen of achtergrond. Dit geldt ook voor de gezondheidszorg in Overijssel.

Enkele bekende ziekenhuizen in Overijssel zijn het Medisch Spectrum Twente in Enschede, het ZGT Almelo in Almelo en het Isala Diaconessenhuis in Zwolle. Naast de reguliere ziekenhuiszorg zijn er ook tal van andere medische voorzieningen in Overijssel, zoals fysiotherapiepraktijken, tandartspraktijken en psychologenpraktijken.

Het exacte aanbod en de organisatie van zorg in Overijssel kunnen veranderen na verloop van tijd, dus het is altijd aan te raden om actuele informatie in te winnen bij relevante instanties of de lokale overheid voor specifieke details en beschikbare diensten.

Maatje worden in Overijssel

Als je in Overijssel woont en een maatje wilt worden, zijn er verschillende organisaties waar jij je bij kunt aansluiten. Het doel van deze organisaties is om mensen te ondersteunen die extra hulp en aandacht nodig hebben in hun dagelijks leven. Door maatje te worden kun je deze mensen helpen en een positieve invloed hebben op hun leven.

Een van de organisaties waar je je als maatje kunt aanmelden, is Humanitas. Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor kwetsbare mensen. In Overijssel zijn er verschillende lokale afdelingen van Humanitas, waar jij je kunt aanmelden als maatje. Ook andere organisaties zoals het Rode Kruis, De Zonnebloem en Stichting Present hebben vaak mogelijkheden om maatje te worden.

Daarnaast kun je ook contact opnemen met lokale zorginstellingen, zoals verpleeghuizen, ziekenhuizen of revalidatiecentra. Zij hebben vaak behoefte aan vrijwilligers die activiteiten organiseren voor de bewoners of patiënten.

Als je geïnteresseerd bent om maatje te worden, kun je het beste contact opnemen met de organisatie van je keuze om te informeren naar de mogelijkheden en de voorwaarden om vrijwilliger te worden.

Zorginstanties in Overijssel

Er zijn verschillende zorginstanties in Overijssel die medische en sociale ondersteuning bieden aan inwoners van de provincie. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

 1. Medische zorginstellingen:
  Medisch Spectrum Twente (MST): Een groot ziekenhuis met vestigingen in Enschede en Oldenzaal.
  Ziekenhuisgroep Twente (ZGT): Een ziekenhuis met vestigingen in Almelo en Hengelo.
  Isala Diaconessenhuis: Een ziekenhuis in Meppel, dat ook medische zorg biedt aan inwoners van de regio Zwolle en omgeving.
 2. GGZ-instellingen:
  Dimence Groep: Een instelling voor geestelijke gezondheidszorg met locaties in verschillende plaatsen in Overijssel, zoals Almelo, Deventer en Zwolle.
  GGZ Oost Brabant: Een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg met locaties in onder andere Oldenzaal en Hengelo.
 3. Thuiszorginstellingen:
  Carinova: Een organisatie voor thuiszorg en ouderenzorg met vestigingen in verschillende plaatsen in Overijssel, zoals Deventer, Raalte en Zwolle.
  Buurtzorg: Een thuiszorgorganisatie die werkt met kleine, zelfsturende teams in verschillende plaatsen in Overijssel.
 4. Jeugdzorginstellingen:
  Jarabee: een jeugdzorginstelling die ondersteuning biedt aan kinderen, jongeren en gezinnen bij problemen op het gebied van opvoeding, ontwikkeling en gedrag. Jarabee heeft vestigingen in Almelo, Enschede, Hengelo en Rijssen.
  Ambiq: een instelling voor gespecialiseerde jeugdzorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Ambiq heeft vestigingen in onder andere Almelo, Deventer, Enschede en Hengelo.
  Mediant: een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, ook voor kinderen en jongeren. Mediant biedt ondersteuning bij diverse problemen, zoals depressie, angststoornissen en gedragsproblemen. Mediant heeft vestigingen in Enschede en Hengelo.
  Intermetzo: een landelijke jeugdzorginstelling met onder meer vestigingen in Deventer en Hengelo. Intermetzo biedt behandeling, begeleiding en verzorging aan kinderen en jongeren met complexe problematiek op het gebied van gedrag en ontwikkeling.

Gezonde leefstijl in Overijssel

Er zijn verschillende mogelijkheden om een gezonde leefstijl na te streven in Overijssel. In de provincie zijn er veel verschillende mogelijkheden om te sporten en te bewegen, zoals fiets- en wandelroutes in de natuur, sportscholen, zwembaden, golfbanen en sportverenigingen. Je kunt ook denken aan individuele sporten zoals hardlopen, zwemmen of yoga. In de gehele provincie zijn meerdere winkels van supermarkten tot biologische winkels waar je gezonde voeding kunt kopen, zoals verse groenten en fruit, volkoren producten en magere eiwitten. Ook zijn er verschillende restaurants en eetgelegenheden waar gezonde maaltijden worden geserveerd.

Naast lichaamsbeweging en gezonde voeding, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan je geestelijke gezondheid. Er zijn verschillende mogelijkheden voor ontspanning en meditatie, zoals yogalessen en mindfulness-trainingen. In Overijssel zijn er ook verschillende gezondheidscentra en huisartsenpraktijken waar je terecht kunt voor preventieve gezondheidszorg, zoals gezondheidscontroles en vaccinaties.

Daarnaast zijn er verschillende initiatieven en campagnes in Overijssel die zich richten op het bevorderen van een gezonde leefstijl, zoals “Gezond in…” en “Gezonde Basisschool van de Toekomst”. Op de websites van de gemeente en de GGD in Overijssel kun je meer informatie vinden over deze initiatieven en overige gezondheid bevorderende activiteiten in de regio.

Wonen met begeleiding en verzorging

Er zijn verschillende instellingen in Overijssel waar mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen kunnen wonen met begeleiding. Voorbeelden van deze instellingen zijn Philadelphia, Trias Jeugdhulp en Zorggroep Raalte.

Mensen met psychiatrische problemen die niet meer zelfstandig kunnen wonen, kunnen terecht in een instelling voor beschermd wonen. In Overijssel zijn verschillende instellingen voor beschermd wonen, zoals Dimence, RIBW Overijssel en Tactus. Voor mensen die zelfstandig willen wonen, maar daarbij begeleiding nodig hebben, zijn er verschillende mogelijkheden voor begeleid wonen in Overijssel. Voorbeelden van organisaties die begeleid wonen aanbieden zijn Aveleijn, Leger des Heils en Woonbegeleiding Zwolle.

Voor mensen die niet kunnen werken of naar school kunnen gaan, zijn er mogelijkheden voor dagbesteding in Overijssel. Dit kan bijvoorbeeld via een zorginstelling of een sociale werkplaats. Voorbeelden van organisaties die dagbesteding aanbieden zijn De Twentse Zorgcentra, InteraktContour en Zozijn.

Voor meer informatie over wonen en begeleiding in Overijssel kun je contact opnemen met de gemeente waarin je woont of met een zorginstelling in de buurt.

Werken in de zorg

Wil je werken in de zorg? Er zijn verschillende opleidingen in Overijssel die opleiden tot zorgprofessional, zoals verpleegkundige, verzorgende of begeleider in de gehandicaptenzorg. Voorbeelden van opleidingsinstituten zijn ROC van Twente, Deltion College en Landstede MBO.

Veel zorginstellingen bieden leerwerktrajecten aan, waarbij je werken en leren kunt combineren. Je krijgt dan de mogelijkheid om een opleiding te volgen en tegelijkertijd werkervaring op te doen. Voorbeelden van zorginstellingen die leerwerktrajecten aanbieden zijn Carintreggeland, Dimence Groep en TriviumMeulenbeltZorg.

Als je al een andere opleiding hebt afgerond en geïnteresseerd bent in een carrière in de zorg, dan kun je ook via zij-instroom de zorg in gaan. Dit houdt in dat je een verkorte opleiding volgt om als zorgprofessional aan de slag te gaan. Zorginstellingen bieden vaak zij-instroomtrajecten aan. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de betreffende instelling of bij een opleidingsinstituut.

Op vacaturewebsites, zoals Indeed, Monsterboard of de website van de zorginstellingen zelf, kun je gericht zoeken naar vacatures in de zorg in Overijssel.

Ben je woonachtig in de provincie Overijssel en heb je zorg nodig, wil je zorg verlenen door bijvoorbeeld maatje te worden voor kinderen of juist ouderen? In de provincie zijn tal van mogelijkheden als je ondersteuning wilt geven.

Let op: De hierboven genoemde informatie is gebaseerd op algemene richtlijnen en het is raadzaam om specifieke informatie te verkrijgen bij zorginstellingen en hun websites

Bedrijven in Overijssel

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland

Zorgnieuws

Bijna 40% Nederlanders vreest diefstal op vakantie

Bijna 40% Nederlanders vreest diefstal op vakantie

Juli 2024 Uit recent onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat Nederlanders zich vooral zorgen maken over de diefstal van waardevolle spullen tijdens reizen naar het buitenland. 39,6% van de respondenten vreest dat hun telefoon of portemonnee gestolen wordt, terwijl...

Nieuwe Wet seksuele misdrijven van kracht

Nieuwe Wet seksuele misdrijven van kracht

Juli 2024 Vanaf 1 juli geldt de nieuwe Wet seksuele misdrijven. Hiermee zijn slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag strafrechtelijk beter beschermd. Om mensen te informeren over de wet en het belang van wederzijdse instemming voor én...

1 op de 4 jongeren maakt misdrijf of verkeersongeval mee

1 op de 4 jongeren maakt misdrijf of verkeersongeval mee

Jongeren maken vaak een heftige gebeurtenis zoals uitgaansgeweld, online fraude of een aanranding mee. Uit een recent onderzoek blijkt dat 1 op de 4 jongeren een heftige gebeurtenis heeft meegemaakt. Het gaat in totaal om ongeveer 450.000 jongeren. Verkeersongevallen,...

Goede doelen in Nederland

Goede doelen in Nederland

Goede doelen in Nederland: Maak ook het verschil! Goede doelen spelen een cruciale rol in het verbeteren van het leven van mensen, het beschermen van onze planeet en het bevorderen van welzijn en gelijkheid. Nederland kent een rijke traditie van filantropie en...

Eén op de zes kinderen met autisme gaat niet naar school

Eén op de zes kinderen met autisme gaat niet naar school

Mei 2024 Van de kinderen en jongeren van 6 tot en met 18 jaar met autisme gaat 16% niet naar school. Dit blijkt uit een enquête onder de ruim 15.000 leden van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Er is snel actie nodig om het aantal thuiszitters met autisme te...

Startup LentiCure moet levensreddende gentherapie betaalbaar maken

Startup LentiCure moet levensreddende gentherapie betaalbaar maken

Mei 2024 Het Erasmus MC, LentiCure en het Prinses Beatrix Spierfonds gaan een bijzondere samenwerking aan met als belangrijkste doel; het op de markt brengen van een vooruitstrevende en levensreddende gentherapie voor de ziekte van Pompe voor een maatschappelijk...