Zorg in de Regio Drenthe

Welke zorgvraag je ook hebt, in Drenthe zijn er veel instanties die je kunnen helpen. Zorg kan medische, psychologische, sociale of praktische vraag zijn. De zorgvraag kan afkomstig zijn van een individu zelf of vanuit zijn/haar omgeving, zoals een huisarts, familie of andere zorgverlener.

Ben je woonachtig in de provincie Drenthe en heb je zorg nodig, wil je zorg verlenen voor kinderen of juist voor ouderen zorgen?

In deze provincie zijn tal van mogelijkheden.

Gezondheidscentra in Drenthe
Welzijn organisaties in Drenthe
Sporten in Drenthe
Wonen met begeleiding en verzorging in Drenthe
Ouderenzorg in Drenthe
Zorg voor kinderen in Drenthe
Werken in de zorg
Zorg voor elkaar in Drenthe

Gezondheidscentra in Drenthe

In de regio zijn verschillende gezondheidszorgvoorzieningen, grote ziekenhuizen in Assen en Emmen en vele huisartsenpraktijken, gezondheidscentra en apotheken.

Een grote zorggroep in Drenthe is Treant Zorggroep. Treant zorggroep heeft drie ziekenhuizen in Drenthe, namelijk het Scheper Ziekenhuis in Emmen, het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen en het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal. Daarnaast heeft Treant diverse poliklinieken en gezondheidscentra in de regio.

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) is gevestigd in Assen en biedt verschillende specialismen en afdelingen, zoals chirurgie, interne geneeskunde en radiologie.

Ook zijn er in Drenthe tal van huisartsenpraktijken gevestigd, waar patiënten terechtkunnen voor verschillende soorten gezondheidsproblemen. Enkele voorbeelden van huisartsenpraktijken zijn Huisartsenpraktijk Vries, Huisartsenpraktijk Diever en Huisartsenpraktijk Beilen. Er zijn ook diverse apotheken in de regio te vinden, waar patiënten terechtkunnen voor hun medicijnen. Enkele voorbeelden van apotheken zijn Apotheek Assen, Apotheek Beilen en Apotheek Emmen.

Naast deze instellingen zijn er ook nog andere zorgverleners en -instellingen actief in de regio Drenthe, zoals fysiotherapeuten, tandartsen en psychologen. Over het algemeen is de zorg in Drenthe goed georganiseerd en zijn er voldoende voorzieningen beschikbaar voor patiënten.

Welzijn organisaties in Drenthe

In Drenthe is een goed netwerk van welzijnsorganisaties actief die zich inzetten voor het welzijn van de inwoners van de provincie. Deze organisaties richten zich op het bevorderen van het welzijn en de kwaliteit van leven van mensen in de regio.

Hieronder een overzicht van enkele belangrijke welzijnsorganisaties:

  • Welzijnswerk: Verschillende organisaties in Drenthe bieden welzijnswerk aan. Dit omvat onder andere activiteiten gericht op ontmoeting, participatie, ontspanning en educatie. Organisaties die welzijnswerk bieden zijn Welzijnswerk Midden-Drenthe, Welzijn de Wolden en Welzijn Tynaarlo.
  • Maatschappelijk werk: Maatschappelijk werk richt zich op het ondersteunen van mensen die problemen ondervinden in hun dagelijks leven. Maatschappelijk werkers bieden hulp bij bijvoorbeeld financiële problemen, relatieproblemen, opvoedingsvraagstukken en psychische problemen. In Drenthe zijn verschillende organisaties actief die maatschappelijk werk bieden, zoals Stichting Welzijnswerk Hoogeveen, Stichting Welzijnswerk Emmen en Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Assen.
  • Ouderenwerk: Ouderenwerk richt zich op het ondersteunen van ouderen in de regio. Deze organisaties bieden voor ouderen ook hulp en ondersteuning bij bijvoorbeeld administratieve taken en vervoer. Voorbeelden van organisaties die zich richten op ouderenwerk zijn Stichting Welzijnswerk Emmen, Welzijn de Wolden en SWO Diever.
  • Vrijwilligerswerk: Vrijwilligerswerk is een belangrijk onderdeel van welzijnswerk. Er zijn verschillende organisaties actief die vrijwilligerswerk stimuleren en faciliteren, zoals Stichting Welzijnswerk Hoogeveen, Welzijnswerk Midden-Drenthe en Vrijwilligerswerk Assen. Deze organisaties bieden onder andere trainingen, informatie en ondersteuning aan vrijwilligers en organisaties die vrijwilligers inzetten.

Sporten in Drenthe

In Drenthe kun je volop sporten. De provincie heeft een gevarieerd landschap met uitgestrekte bossen, heidevelden en meren, waardoor er ook veel mogelijkheden zijn voor verschillende buitensporten.

Je kunt gaan wandelen en hardlopen in Drenthe: er ligt een uitgebreid netwerk van wandel- en hardlooproutes, variërend van korte routes tot langeafstandspaden. Populaire wandel- en hardloopgebieden in Drenthe zijn onder andere het Dwingelderveld, de Hondsrug en het Nationaal Park Drents-Friese Wold. In Drenthe is de wandel en fietsvierdaagse ook populair. Drenthe is ook een populaire bestemming voor fietsliefhebbers. Er zijn tal van fietsroutes, variërend van korte fietstochten tot meerdaagse fietsvakanties. Drenthe staat vooral bekend om zijn uitgebreide netwerk van fietspaden en het jaarlijkse evenement De Ronde van Drenthe, dat deel uitmaakt van de UCI Europe Tour.

Door de vele meren en waterwegen is Drenthe een populaire bestemming voor watersportliefhebbers. Je kunt er kanoën, zeilen, surfen en waterskiën. Populaire watersportgebieden in Drenthe zijn onder andere het Zuidlaardermeer, het Paterswoldsemeer en het Kromme Raken.
De prachtige omgeving leent zich bovendien uitstekend om te golfen.

Uiteraard kun je ook naar vele sportscholen en fitnesscentra gaan in Drenthe. Als je liever binnen sport zijn sportscholen en fitnesscentra ideale voorzieningen om te werken aan je gezondheid. In Drenthe zijn er ook mogelijkheden voor bijvoorbeeld golfen, paardrijden en zwemmen een teamsport. Ga bij jouw in de buurt kijken bij een vereniging. Sporten met elkaar is gezelliger dan alleen.

Sporten is voor jong en oud!

Wonen met begeleiding en verzorging in Drenthe

Zoek je naar een mogelijkheid voor wonen met begeleiding en verzorging in de provincie, dan zijn er verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van je specifieke zorgbehoeften en wensen.

Er zijn verschillende zorginstellingen die wonen met begeleiding en verzorging aanbieden, zoals verzorgingshuizen, verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg. Enkele voorbeelden zijn Interzorg, Zorggroep Drenthe en De Trans.

Voor mensen die op zoek zijn naar een kleinschaligere woonomgeving, zijn er ook zorgboerderijen in Drenthe die wonen met begeleiding en verzorging aanbieden. Op een zorgboerderij kunnen mensen met een zorgvraag onder professionele begeleiding meehelpen op de boerderij en deelnemen aan activiteiten. Enkele voorbeelden van zorgboerderijen in Drenthe zijn De Steenuil en De Hondsrug.

Er zijn ook verschillende woonvormen in Drenthe die specifiek gericht zijn op bepaalde doelgroepen, zoals mensen met dementie of mensen met een lichamelijke beperking. Voorbeelden van deze woonvormen zijn Woonzorgcentrum Nieuw Graswijk in Assen en Woonzorgcentrum De Vijverhof in Assen.

Als je op zoek bent naar wonen met begeleiding en verzorging in Drenthe, is het aan te raden om contact op te nemen met de zorgaanbieders om te bespreken welke opties het beste passen bij jouw specifieke zorgbehoeften en wensen. Je kunt ook navraag doen bij het gemeentehuis.

Ouderenzorg in Drenthe

In Drenthe zijn er verschillende mogelijkheden voor ouderenzorg.

  • Thuiszorgorganisaties zoals Buurtzorg en TSN bieden zorg en ondersteuning aan ouderen die nog zelfstandig thuis wonen. Deze zorg kan bestaan uit huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en verpleging.
  • Er zijn verschillende verzorgingshuizen waar ouderen kunnen wonen als ze niet meer zelfstandig kunnen wonen. In een verzorgingshuis zijn er verschillende zorg- en welzijnsvoorzieningen beschikbaar, zoals verpleging, verzorging, activiteiten en maaltijdservice. Enkele voorbeelden van verzorgingshuizen in Drenthe zijn Zorggroep Drenthe, Interzorg en De Hoven.
  • Verpleeghuizen bieden zorg en ondersteuning aan ouderen met complexe zorgvragen, zoals dementie of een lichamelijke beperking. In een verpleeghuis is 24 uur per dag zorg beschikbaar. Enkele voorbeelden van verpleeghuizen in Drenthe zijn Treant Zorggroep en Zorggroep Drenthe.
  • Voor ouderen die nog thuis wonen en behoefte hebben aan sociaal contact en dagbesteding zijn er verschillende mogelijkheden voor dagbesteding in Drenthe. Deze dagbesteding kan bestaan uit activiteiten zoals schilderen, muziek maken of tuinieren, maar ook uit ondersteuning bij bijvoorbeeld het huishouden.

Als je op zoek bent naar ouderenzorg in Drenthe, is het aan te raden om contact op te nemen met de zorgaanbieders om te bespreken welke opties het beste passen bij jouw specifieke zorgbehoeften en wensen.

Zorg voor kinderen

In Drenthe zijn verschillende vormen van zorg en ondersteuning speciaal voor kinderen. De Jeugdgezondheidszorg is voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders. Het consultatiebureau is hier een voorbeeld van. Hier kun je terecht voor vragen over de gezondheid, ontwikkeling en opvoeding van je kind.

Is er sprake van problematiek op het gebied van gedrag, ontwikkeling of opvoeding, dan kan jeugdhulpverlening worden ingeschakeld. In Drenthe zijn verschillende organisaties actief die jeugdhulpverlening bieden, zoals Accare, Ambiq en Yorneo.

Voor kinderen met een chronische ziekte of beperking is kinderverpleegkundige zorg beschikbaar. Dit kan thuis worden geleverd of in een ziekenhuis of instelling. In Drenthe zijn bijvoorbeeld het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en Treant Zorggroep actief op dit gebied. Voor kinderen met een beperking is er gehandicaptenzorg. Dagbesteding, woonvoorzieningen en persoonlijke verzorging is er voor kinderen. Kinderen die niet thuis kunnen wonen, kan pleegzorg worden ingeschakeld. Hierbij wordt het kind tijdelijk geplaatst bij pleegouders.

Afhankelijk van de specifieke zorgvraag en situatie zijn er nog veel meer mogelijkheden. Het is altijd goed om hierover contact op te nemen met de gemeente, een zorgorganisatie of zorgverlener in de buurt.

Werken in de zorg

Wil je werken in de zorg? Drenthe heeft een aantal scholen die zorgopleidingen aanbieden.

Het Drenthe College biedt diverse zorgopleidingen aan, waaronder Verpleegkunde, Verzorgende-IG, Maatschappelijke Zorg en Doktersassistent. Deze opleidingen worden aangeboden op verschillende niveaus, van mbo-2 tot en met hbo-niveau. NHL Stenden Hogeschool biedt de opleidingen Verpleegkunde en Social Work aan op de locatie in Emmen. Deze opleidingen zijn gericht op het werken met mensen in de zorg en welzijn.

Het ROC Menso Alting biedt verschillende zorgopleidingen aan, zoals Verpleegkunde, Verzorgende-IG, Medewerker Maatschappelijke Zorg en Helpende Zorg en Welzijn. Deze opleidingen worden aangeboden op verschillende niveaus. Lentis Opleidingen biedt de opleidingen Verpleegkunde en Medewerker Maatschappelijke Zorg aan op mbo- en hbo-niveau. Deze opleidingen zijn gericht op het werken met mensen met psychische en psychiatrische problemen.

Zorg voor elkaar

Mantelzorgondersteuning Drenthe is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties die mantelzorgers ondersteunen. Mantelzorgers kunnen bij hen terecht voor informatie, advies en praktische hulp. Ook zijn er verschillende steunpunten mantelzorg verspreid over de provincie. Hier kunnen mantelzorgers terecht voor ondersteuning en advies.

Zorg voor elkaar Drenthe is een initiatief van de provincie en diverse lokale partners. Zij willen hiermee een platform bieden voor mensen die op zoek zijn naar hulp of juist hulp willen bieden. De Drentse Kei is een initiatief waarbij vrijwilligers worden gekoppeld aan mensen die hulp nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld gaan om hulp bij boodschappen doen of het uitlaten van de hond.

Thuishulp Drenthe is een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan ouderen en mensen met een beperking. Zij bieden onder andere huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en verpleging. Deze initiatieven zijn slechts een greep uit het aanbod. Er zijn nog veel meer organisaties en initiatieven die gericht zijn op het stimuleren van zorg voor elkaar en het ondersteunen van mantelzorgers.

Als je op zoek bent naar hulp of juist hulp wilt bieden, kun je ook in de Zorggids kijken naar diverse aanbieders.

Let op: De hierboven genoemde informatie is gebaseerd op algemene richtlijnen en het is raadzaam om specifieke informatie te verkrijgen bij zorginstellingen en hun websites.

Bedrijven in Drenthe

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland

Zorgnieuws

Bijna 40% Nederlanders vreest diefstal op vakantie

Bijna 40% Nederlanders vreest diefstal op vakantie

Juli 2024 Uit recent onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat Nederlanders zich vooral zorgen maken over de diefstal van waardevolle spullen tijdens reizen naar het buitenland. 39,6% van de respondenten vreest dat hun telefoon of portemonnee gestolen wordt, terwijl...

Nieuwe Wet seksuele misdrijven van kracht

Nieuwe Wet seksuele misdrijven van kracht

Juli 2024 Vanaf 1 juli geldt de nieuwe Wet seksuele misdrijven. Hiermee zijn slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag strafrechtelijk beter beschermd. Om mensen te informeren over de wet en het belang van wederzijdse instemming voor én...

1 op de 4 jongeren maakt misdrijf of verkeersongeval mee

1 op de 4 jongeren maakt misdrijf of verkeersongeval mee

Jongeren maken vaak een heftige gebeurtenis zoals uitgaansgeweld, online fraude of een aanranding mee. Uit een recent onderzoek blijkt dat 1 op de 4 jongeren een heftige gebeurtenis heeft meegemaakt. Het gaat in totaal om ongeveer 450.000 jongeren. Verkeersongevallen,...

Goede doelen in Nederland

Goede doelen in Nederland

Goede doelen in Nederland: Maak ook het verschil! Goede doelen spelen een cruciale rol in het verbeteren van het leven van mensen, het beschermen van onze planeet en het bevorderen van welzijn en gelijkheid. Nederland kent een rijke traditie van filantropie en...

Eén op de zes kinderen met autisme gaat niet naar school

Eén op de zes kinderen met autisme gaat niet naar school

Mei 2024 Van de kinderen en jongeren van 6 tot en met 18 jaar met autisme gaat 16% niet naar school. Dit blijkt uit een enquête onder de ruim 15.000 leden van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Er is snel actie nodig om het aantal thuiszitters met autisme te...

Startup LentiCure moet levensreddende gentherapie betaalbaar maken

Startup LentiCure moet levensreddende gentherapie betaalbaar maken

Mei 2024 Het Erasmus MC, LentiCure en het Prinses Beatrix Spierfonds gaan een bijzondere samenwerking aan met als belangrijkste doel; het op de markt brengen van een vooruitstrevende en levensreddende gentherapie voor de ziekte van Pompe voor een maatschappelijk...