Noise cancelling koptelefoons

Februari 2024

Noise cancelling koptelefoons één van de manieren om gehoorschade tegen te gaan

Noise cancelling koptelefoons

Koptelefoons, wat kun je er eigenlijk niet mee? Veel Nederlanders gebruiken dagelijks een koptelefoon om muziek te luisteren, video’s te kijken of te gamen. Onderzoek van kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL toonde aan dat 24 procent van de pubers (10-15 jaar) dagelijks 3 tot 6 uur per dag een koptelefoon gebruikt.

Helaas gaat dat niet altijd op een veilig volume. Zo luistert een kwart van de pubers naar een hoog volume, als ze muziek luisteren, video’s kijken en gamen. En dat kan zorgen voor blijvende schade aan je oren.

Gehoorschade kun je voorkomen door het volume laag te houden, bijvoorbeeld met behulp van de volumebegrenzer op je telefoon. Ook een veilige koptelefoon kan helpen. Dit zijn oortjes of koptelefoons die het geluid om je heen goed tegenhouden, zoals noise cancelling koptelefoons. Maar ook koptelefoons die goed over je oren heen vallen. Of oortjes die goed in je oor passen en afsluiten van geluid om je heen.

Deze oortjes en koptelefoons ‘lekken’ geen geluid, waardoor je het volume niet hard hoeft te zetten. Dan hoor je de muziek dus beter én je oren blijven heel.

Bron: VeiligheidNL