Omgaan met afasie kan alleen met hulp van speciale zorgverleners

Omgaan met afasie kan alleen met hulp van speciale zorgverleners

Schade aan je hersenen leidt soms tot problemen met spraak of taal, waaronder afasie. Dit kan een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Wat is de impact van deze problemen en wat kan men eraan doen?

Als je problemen hebt met spraak of taal, dan heb je moeite met praten, schrijven of lezen. Het kan ook zijn dat je al deze dingen moeilijk vindt. Ook is het soms lastig om anderen te begrijpen en gesprekken te volgen.
Iedereen ervaart problemen met spraak of taal weer anders. Sommige patiƫnten hebben er meer last van dan anderen.

Het kan zijn dat je langzaam steeds meer klachten krijgt. Maar het kan ook zijn dat je er op bepaalde momenten niks van merkt. Of dat alleen de omgeving het merkt. Problemen met spraak of taal worden meestal veroorzaakt door schade aan de hersenen. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen.

Hierbij moet je onder andere denken aan:

  • Hersenletsel na een ongeluk (hersenenschudding of hersenkneuzing)
  • Hersenontsteking
  • Beroerte
  • De ziekte van Parkinson
  • Hersentumor
  • Multiple sclerose (MS)

Problemen met uitvoerende functies verdwijnen helaas niet zomaar door oefening of training. Wel kan een team van speciale zorgverleners helpen. Zo kan een logopedist adviseren en bepaalde hulpmiddelen geven. Zoals een aanwijsboek of een speciale app op de iPad of tablet. Met deze middelen kan men makkelijker het woord vinden.

Ook kan een logopedist problemen met spraak of taal behandelen met therapie. Er bestaan verschillende soorten therapie, zoals MIT (Melodic Intonation Therapy), SMTS (Speech Music Therapy for Aphasia) en TIAS (Therapeutisch Instrument voor Apraxie van de Spraak).

Andreas Tober, woordvoerder, Hersenstichting

Dit artikel is een ingezonden bericht. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van Zorg in je Regio.