Mantelzorg in Nederland

Heeft jouw ouder, andere familielid of naaste vriend of buur hulp nodig, bijvoorbeeld vanwege (langdurige) ziekte of een (lichamelijke) beperking? In Nederland zijn er – in 2019 gerekend – circa 5 miljoen mantelzorgers actief. Word ook mantelzorger.

Mantelzorg Nederland

Wat betekent Mantelzorg? Mantelzorg betekent onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan huishoudelijke hulp zijn, zoals hulp bij dagelijkse activiteiten. Hulp bij de boodschappen, koken en schoonmaken, maar ook geestelijke ondersteuning bij bijvoorbeeld een depressie. Soms verrichten mantelzorgers verpleegkundige handelingen, zoals het toedienen van insuline bij diabetespatiënten.

“Mantelzorg gaat verder dan gebruikelijke hulp.”

Hulp bij mantelzorg
Mantelzorg is een langdurig proces en kan bovendien zeer intensief zijn. Mantelzorgers zorgen vaak met liefde voor een ander, maar het kan soms ook moeilijk zijn.

Gemeenten ondersteunen mantelzorgers met bijvoorbeeld een tijdelijke overname van de zorg door de inzet van een vrijwilliger of beroepskracht, ook wel respijtzorg genoemd. Respijtzorg kan opvang buitenshuis betekenen of tijdelijke overname van de zorgtaken.

Tijdelijke professionele hulpverlening verloopt via de huisarts of de wijkverpleegkundige.

Overleg eventueel met je werkgever over andere werktijden of aangepast werk. Het is ook mogelijk om kortdurend of langdurend zorgverlof op te nemen. Houd hierover goed contact met je werkgever.

“Mantelzorg is vrijwillig, maar geen vrijwilligerszorg”

Mantelzorglijn
Voor ondersteuning kun je ook terecht bij MantelzorgNL. Bel de Mantelzorglijn (030 – 760 60 55 of stel je vraag via WhatsApp: 06 27 23 68 54) voor persoonlijk advies of juridische advies over wet- en regelgeving.

De Mantelzorglijn is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Wil je buiten de openingstijden je verhaal kwijt of een luisterend oor? Bel dan met de Luisterlijn via 088 0767 000.

Mantelzorgwoning
Een mantelzorgwoning is bedoeld voor de zorgverlener van een vriend of familielid die (langdurige) zorg nodig heeft. De woning staat op het terrein van de hulpbehoevende. Omgekeerd is het ook mogelijk dat de hulpbehoevende in een (mantelzorg)woning woont op het woonterrein van de zorgverlener.

Het is tegenwoordig niet meer nodig om een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) aan te vragen voor een mantelzorgwoning op eigen terrein. Met uitzondering van bepaalde rijksbeschermde stadsgezichten of monumentale panden. De regels zijn eenvoudig vergelijkbaar met het plaatsen van een garage of tuinhuis.

Als de zorg stopt, mag de mantelzorgwoning niet langer gebruikt worden als woning. De woning hoeft niet te worden afgebroken, maar belangrijke ruimten zoals de keuken of badkamer dienen verwijderd te worden.

Mantelzorgcompliment
Het mantelzorgcompliment is een erkenning voor de mantelzorger. Iedere gemeente kan op zijn of haar eigen manier vorm geven aan het mantelzorgcompliment. Dit kan in de vorm van een waardebos of door gratis activiteiten aan te bieden op de dag van de mantelzorg (10 november).
Het mantelzorgcompliment kun je zelf aanvragen bij de gemeente. Kijk voor meer informatie over het mantelzorgcompliment op deze website.

Bronnen: Rijksoverheid en Mantelzorg.nl

Dit artikel is een ingezonden bericht. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van Zorg in je Regio.