In blijde verwachting?!

Ben je In blijde verwachting? Gefeliciteerd! Jullie zijn in blijde verwachting van een kleine. Waarschijnlijk zit je hoofd meteen vol vragen; Wat moet ik nu doen? Wat mag ik (wel/niet) eten,  en ga ik last krijgen van ochtendmisselijkheid?

Gezond eten is belangrijk als je zwanger bent, varieer zoveel mogelijk om misselijkheid en oprispingen te voorkomen.

Antwoord op je vragen lees je hier.

In blijde verwachting, maar wat nu?

Wil je precies weten hoelang je al zwanger bent? Schrijf dan de datum op van de eerste dag van je laatste menstruatie. Begin met tellen vandaag die datum en zo bereken je hoelang je al zwanger bent.

Als je weet dat je zwanger bent, door een zwangerschaps- en/of urinetest, is het belangrijk dit uiterlijk voor de 9e week van de zwangerschap te melden bij je huisarts, apotheker en/of verloskundige.

Zij kunnen je helpen bij het onderzoek en de begeleiding van je zwangerschap. De eerste (termijn)echo wordt dan ingepland tussen de 8ste en de 12e week van de zwangerschap. Bespreek tevens je medicijngebruik met je huisarts of apotheker.

Zwangerschapssymptomen

Het is niet gek om (in het begin van de zwangerschap) last te hebben van de zogeheten zwangerschapskwaaltjes, zoals (ochtend)misselijkheid, buikkrampen, hoofdpijn en vaak moeten plassen.

Het is belangrijk om op je voeding en gezondheid te letten.

– Eet gezond
– Slik elke dag één tablet foliumzuur (dit vermindert de kans op een baby met een open rug) tot en met de 10e week van je zwangerschap
– Drink geen alcohol en gebruik geen drugs
– Pas op met straling. Laat geen röntgenfoto’s maken, bij bijvoorbeeld de tandarts. MRI en huishoudelijke apparaten zijn veilig en zijn niet als schadelijk aangetoond
– Ben je een roker? Stop met roken en vermijd rokerige ruimtes

Het wordt tevens geadviseerd 10 microgram vitamine D per dag te slikken. Vooral als je weinig buiten in de zon komt of als je een donkere huidskleur hebt.

Controles

Tijdens je zwangerschap ga je regelmatig op controle bij de verloskundige. Na de aanvang zijn de vervolgcontroles veelal bij 14-18-23-27-30-33-35-37-39 en 40 weken. Tijdens deze controles beantwoord de verloskundige die ook de bevalling zal begeleiden al je vragen, meten ze je bloeddruk, controleren de groei van de baby en luisteren ze naar het hartje. Veelal is er op de praktijk een echoapparaat aanwezig en kunnen ze samen met jouw de groei beoordelen en even naar je kindje kijken.

De eerste controle zal zo vroeg mogelijk in de zwangerschap plaatsvinden. Je meld je dan niet bij de huisarts maar bij een verloskundige. Ben je rond de 8 weken zwanger dan ga je naar de eerste consult. Tijdens de intake wordt er onder anderen gekeken naar je buik of er al iets te zien is. Omdat dit heel vroeg in de zwangerschap is, is dat niet altijd het geval.

Tijdens de eerste controle stelt de verloskundige een reeks vragen over je gezondheid, die van je partner en van directe familieleden. Ook eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen komen ter sprake.

Gemiddeld komt je tijdens je zwangerschap 10 tot 15 kg aan. Vanaf 34 weken gaan de gesprekken ook over de bevalling.

Echocopie

Tussen de 10 en 12 weken wordt er meestal een echo gemaakt om de juiste zwangerschapsduur te bepalen. Bij de 20 wekenecho (SEO) wordt de baby uitgebreid bekeken, gescreend en opgemeten en kun je veelal aangeven of je het geslacht wilt weten. Rond 35 weken wordt er een liggingsecho gemaakt. Tijdens de echo’s wordt er nauwkeurige metingen gedaan omtrent de gezondheid van je baby.

Gender reveal

Na de eerste termijnecho komt vaak het moment van aankondiging, omdat dan de kans op een miskraam drastisch is gedaald (80% van de miskramen gebeurt in de eerste 3 maanden van de zwangerschap). Bovendien geven de eerste drie maanden jou en je partner de tijd om te wennen en te genieten van het aankomende ouderschap. En na het eerste trimester wordt het ook lastiger te verbergen dat je zwanger bent.

Wil je het geslacht van de baby op een leuke manier aankondigen? Denk dan bijvoorbeeld aan een gender-reveal party, met roze of blauwe ballonnen, een taart met een gekleurde vulling of een piñata met gekleurde snoepjes. Het is natuurlijk ook mogelijk de bekendmaking van het geslacht tot het laatste moment te bewaren. Voor je vrienden en familie, of voor je/jullie zelf. Geef dit wel van tevoren aan bij de verloskundige die de echo maakt.

Babyshower

Een minstens zo populair fenomeen is de babyshower. Een manier om jouw vriendin, familielid of collega in het zonnetje te zetten. De babyshower draait volledig om de komst van de baby. Vrienden, familie of collega’s organiseren een (verrassing)feest voor de zwangere, met leuke spelletjes, lekkere hapjes en cadeautjes voor de aanstaande ouder(s). De babyshower wordt doorgaans gehouden tussen de 25e en de 32e week van de zwangerschap.

Inenting kinkhoest

Tijdens de zwangerschap kun je je laten inenten tegen kinkhoest. Dit wordt ook wel de 22 weken prik genoemd. Daarmee is je baby, als hij/zij geboren is, al tegen kinkhoest beschermd. De kans dat je baby dan alsnog kinkhoest krijgt is heel klein. De prik heeft geen bijwerkingen of risico’s voor jezelf of voor je zwangerschap. De prik is in Nederland gratis verkrijgbaar en wordt gezet op het consultatiebureau.

Bent je ongewenst zwanger of ongewild zwanger geworden? Dan kun je dit ook in vertrouwen met je huisarts bespreken.

9 maanden

Je zwangerschap duurt 9 maanden. Werk je fulltime dan moet je dit vroegtijdig aangeven bij je werkgever. Je hebt recht op zwangerschapsverlof van maximaal 16 weken. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na je uitgerekende datum. Jij bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u het verlof laat ingaan, uiteraard wel in goed overleg met je werkgever.

Lees alles over je zwangerschapsverlof op Rijksoverheid.nl

Ook partners hebben recht op geboorteverlof. Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. 

 

Geniet van je zwangerschap, de negen maanden zijn zo maar voorbij!