Wees alert op risico’s van te klein speelgoed

Baby vecht voor haar leven nadat populair speelgoed haar darmpjes doet scheuren.

Wees alert op risico’s van te klein speelgoed

Baby’s en dreumesen die de wereld aan het ontdekken zijn, stoppen van alles in hun mond. Meestal loopt dat goed af, en spugen ze het direct weer uit. Of ze slikken per ongeluk een pinda of steentje door, maar die vind je de volgende dag zonder problemen terug in hun luier.

Maar helaas komt het ook regelmatig voor dat jonge kinderen dingen inslikken met dramatische gevolgen. Zo ook met een baby in de Verenigde Staten, die zware interne verwondingen opliep door het inslikken van een waterkraal, ook wel orbeez genoemd. De waterkraal zwelt op, als het in contact komt met water en blokkeerde de darm bij de baby.

Ouders moeten alert zijn op risico’s van te klein speelgoed

Oproep aan ouders om zich bewust te zijn van de risico’s van speelgoed dat niet bestemd is voor kinderen jonger dan 3 jaar. Speelgoed bestemd voor kinderen jonger dan 3 jaar mag geen kleine onderdelen bevatten. Er mogen ook geen kleine onderdelen vanaf getrokken kunnen worden, of vanaf breken als het speelgoed valt.

Deze eis houdt in dat losse onderdelen groter moeten zijn dan 3,17 centimeter in de hoogte, breedte of lengte, of dat langwerpige onderdelen langer zijn dan 5,71 centimeter. Ouders moeten extra alert zijn met speelgoed met magneetjes, maar dus ook met de orbeez.

Bron: VeiligheidNL