Myopie: Wat is het?

Myopie: Wat is het, wie kan het krijgen en hoe los je het op?

Myopie, ook wel bekend als bijziendheid, is een veelvoorkomende oogafwijking waarbij mensen moeite hebben om objecten in de verte scherp te zien. Terwijl voorwerpen dichtbij duidelijk te zien zijn, worden objecten op afstand wazig.

Wat is Myopie?

Bij myopie is de oogbol vaak langer dan normaal, of is de kromming van het hoornvlies of de lens te sterk. Hierdoor worden lichtstralen niet precies op het netvlies gebundeld, maar ervoor. Dit zorgt ervoor dat het beeld van verafgelegen objecten onscherp wordt waargenomen.

Myopie wordt gemeten in dioptrieën; hoe hoger het negatieve getal, hoe sterker de bijziendheid.

Wie kan Myopie krijgen?

Myopie kan iedereen treffen, maar het begint meestal in de kinderjaren of tijdens de adolescentie. Adolescentie is de periode in het leven van een persoon tussen de kindertijd en de volwassenheid. Het is een overgangsfase waarin fysieke, emotionele, en sociale veranderingen plaatsvinden, meestal tussen de leeftijd van ongeveer 10 tot 19 jaar.

In deze periode ontwikkelen jongeren zich verder op lichamelijk vlak (bijvoorbeeld door de puberteit), maar ook op mentaal en sociaal vlak, waarbij ze hun eigen identiteit beginnen te vormen en zelfstandiger worden.

Het risico op myopie is groter bij kinderen van wie de ouders ook bijziend zijn, wat wijst op een genetische factor. Daarnaast spelen omgevingsfactoren zoals langdurig dichtbij kijken (bijvoorbeeld naar schermen of boeken) en een gebrek aan buitenactiviteiten ook een rol bij de ontwikkeling van bijziendheid.

Wat zijn de gevolgen en consequenties van Myopie?

Hoewel myopie meestal geen ernstige aandoening is, kan het wel grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven:

  • Beperkingen in het zicht: Mensen met myopie kunnen moeite hebben met activiteiten zoals autorijden, sport, of zelfs een bord of scherm op afstand lezen.
  • Hoog risico op oogproblemen: Hoge myopie (meer dan -6 dioptrieën) kan het risico verhogen op ernstige complicaties zoals netvliesloslating, glaucoom, of maculadegeneratie.
  • Levenslange afhankelijkheid van correctie: Mensen met myopie moeten vaak hun hele leven brillen of contactlenzen dragen, tenzij ze kiezen voor een operatieve correctie.

De Myopiegolf: Wat betekent dit?

De term ‘myopiegolf’ verwijst naar de snelle toename van bijziendheid, vooral onder jongeren, wereldwijd. In veel delen van Azië, zoals China en Zuid-Korea, heeft meer dan 80% van de jongeren myopie. In Europa en Noord-Amerika wordt ook een stijgende trend waargenomen.

De oorzaak van deze toename wordt toegeschreven aan de combinatie van genetische factoren en veranderingen in leefstijl, zoals meer tijd binnenshuis doorbrengen en langdurig gebruik van schermen.

Hoe Kan Myopie worden gecorrigeerd of voorkomen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om myopie te corrigeren en zelfs te voorkomen:

  • Brillen en Contactlenzen: De meest voorkomende oplossing voor myopie zijn brillen en contactlenzen die de focus van het licht op het netvlies corrigeren.
  • Orthokeratologie (Ortho-K): Dit is een niet-chirurgische behandeling waarbij speciale contactlenzen ’s nachts worden gedragen om de kromming van het hoornvlies tijdelijk te veranderen. Dit kan helpen om overdag zonder bril of lenzen scherp te zien.
  • Laserchirurgie (LASIK): Voor volwassenen met stabiele myopie kan LASIK of een andere vorm van refractieve chirurgie een blijvende oplossing zijn.
  • Atropinedruppels: Bij kinderen met snel verergerende myopie worden soms atropinedruppels gebruikt om de groei van de oogbol te vertragen.
  • Leefstijlveranderingen: Het verminderen van schermtijd en meer tijd buitenshuis doorbrengen kan de ontwikkeling van myopie bij kinderen helpen vertragen. Daglicht blijkt een beschermend effect te hebben tegen de progressie van bijziendheid.

Myopie is een veelvoorkomende oogafwijking die steeds vaker voorkomt, vooral onder jongeren. Het is belangrijk om alert te zijn op de signalen van bijziendheid, vooral bij kinderen, en tijdig maatregelen te nemen om de ontwikkeling ervan te remmen of te corrigeren. Lees meer over Myopie.

Met de juiste behandelingen en aanpassingen in leefstijl kan de impact van myopie aanzienlijk worden verminderd.