Wat is een Bore-Out? symptomen en behandeling

Wat is een Bore-Out? 

Een bore-out is een psychische aandoening die ontstaat door langdurige verveling en onderbelasting op de werkplek. Het is in veel opzichten vergelijkbaar met een burn-out, maar terwijl een burn-out wordt veroorzaakt door overbelasting en stress, wordt een bore-out juist veroorzaakt door een gebrek aan uitdaging en stimulatie.

Mensen met een bore-out voelen zich niet betrokken bij hun werk, missen een doel, en hebben vaak het gevoel dat hun vaardigheden onbenut blijven.

Symptomen van een bore-out

De symptomen van een bore-out kunnen fysiek en mentaal zijn en lijken sterk op die van een burn-out, waardoor het soms moeilijk is om de twee van elkaar te onderscheiden. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Chronische vermoeidheid: Het gevoel voortdurend uitgeput te zijn, zelfs na voldoende slaap.
  • Gebrek aan motivatie: Een onvermogen om interesse of motivatie te vinden in het werk of dagelijkse activiteiten.
  • Gevoel van zinloosheid: Het gevoel dat je werk geen betekenis heeft en dat je tijd verspilt.
  • Fysieke klachten: Hoofdpijn, spierpijn, en slaapproblemen kunnen het gevolg zijn van de mentale spanning.
  • Concentratieproblemen: Moeite met focussen op taken of snel afgeleid raken.
  • Slechte stemming: Depressieve gevoelens, irritatie, en prikkelbaarheid.

Waar komt een bore-out voor?

Een bore-out komt vooral voor in werkomgevingen waar werknemers onvoldoende uitdaging of verantwoordelijkheid krijgen. Dit kan zijn bij banen die repetitief zijn of waar weinig creativiteit en probleemoplossend vermogen vereist zijn. Ook kan het ontstaan bij werknemers die het gevoel hebben dat hun vaardigheden niet goed benut worden of dat hun potentieel wordt genegeerd.

Sectoren waar een bore-out vaak voorkomt zijn administratieve functies, productiebanen of andere beroepen waarin routine en herhaling centraal staan. Maar een bore-out kan ook optreden bij goedbetaalde banen met weinig werkdruk, wanneer er simpelweg een gebrek aan voldoening is.

Wat kun je doen tegen een bore-out?

Het aanpakken van een bore-out begint met erkenning en het bewust worden van het probleem. Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen:

  • Communiceer met je werkgever: Bespreek je gebrek aan uitdaging en vraag om nieuwe taken of verantwoordelijkheden. Vaak kan een kleine verandering in je werkzaamheden al een groot verschil maken.
  • Zoek persoonlijke projecten: Als je werk je geen voldoening geeft, probeer dan buiten het werk om persoonlijke projecten of hobby’s te vinden die je uitdagen en waar je plezier uit haalt.
  • Ontwikkel jezelf: Overweeg cursussen of opleidingen te volgen om nieuwe vaardigheden te leren. Dit kan niet alleen je carrière een boost geven, maar ook je motivatie verhogen.
  • Verander je werkomgeving: Als het werk zelf niet te veranderen is, probeer dan je werkomgeving te verbeteren. Dit kan door het werk af te wisselen met korte pauzes, meer sociaal contact te zoeken met collega’s, of je werkplek anders in te richten.
  • Zoek professionele hulp: Als je merkt dat de symptomen blijven aanhouden of verergeren, overweeg dan om een coach of psycholoog te raadplegen. Zij kunnen je helpen de onderliggende oorzaken te begrijpen en een plan te maken om de situatie te verbeteren.

Hoe lang duurt een bore-out?

De duur van een bore-out verschilt van persoon tot persoon. Sommigen ervaren het slechts enkele weken, terwijl anderen maandenlang last kunnen hebben van de symptomen. Het herstelproces kan versneld worden door actief op zoek te gaan naar oplossingen, zoals een nieuwe uitdaging op het werk, professionele hulp, of een carrièreverandering.

Hoe langer de situatie aanhoudt zonder dat er actie wordt ondernomen, hoe langer de bore-out kan voortduren en hoe groter de kans dat het serieuze mentale of fysieke gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Is een bore-out een ziekte?

een bore-out geen officiële medische diagnose is, Maar het wordt wel erkend als een serieus probleem voor de geestelijke gezondheid.

Net als een burn-out kan het leiden tot langdurige uitval van werk en ernstige gezondheidsklachten als het niet behandeld wordt. Werkgevers en werknemers moeten het herkennen als een risico, vooral in beroepen waar verveling of onderbelasting kan optreden.

Een bore-out is een onderschat probleem dat net zo schadelijk kan zijn als een burn-out. Het wordt veroorzaakt door een gebrek aan uitdaging op het werk en kan leiden tot mentale en fysieke klachten. Herkenning van de symptomen en het ondernemen van actie om meer voldoening en uitdaging te vinden, zijn cruciaal om een bore-out te overwinnen.