Sportlidmaatschap wordt voor veel Nederlanders te duur

Steeds meer Nederlanders stoppen met sporten bij een vereniging vanwege de hoge kosten. Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat 37 procent van de Nederlanders de sportgerelateerde kosten te hoog vindt. Dit gaat niet alleen om lidmaatschapskosten, maar ook om uitgaven voor kleding en sportmaterialen. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het rapport ‘Opzeggen en afsluiten sportlidmaatschappen’.

Lager inkomen, grotere financiële druk

Vooral huishoudens met een lager inkomen ervaren de sportkosten als te hoog. Bij fitnessabonnementen noemt 41% van de huishoudens met een benedenmodaal inkomen dit als reden voor opzegging, vergeleken met 26% van de bovenmodale huishoudens. Bij sportverenigingen is dit verschil iets kleiner, maar nog steeds significant (39% vs. 31%).

Gratis sporten als oplossing voor niet-sporters

Het Mulier Instituut onderzocht ook de motivatie van niet-sporters. Bijna 30% van hen zou beginnen met sporten als het gratis was. Voor de overige niet-sporters zijn er andere barrières, zoals tijdgebrek of gebrek aan interesse.

Gevolgen van btw-verhoging voor sportaanbieders

Het kabinet overweegt om het btw-tarief voor commerciële sportaanbieders te verhogen van 9% naar 21%. Dit kan volgens de onderzoekers van het Mulier Instituut leiden tot meer opzeggingen, omdat veel leden de financiële rek niet meer hebben. Paul Hover en Eva Heijnen waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van deze maatregel.

Impact op gezondheid en sportaanbieders

Een hogere btw op sportdiensten kan op termijn negatieve gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Minder sporten kan leiden tot een hogere zorgdruk. Ook voor sportaanbieders zelf kan dit verlaagde ledenaantal grote gevolgen hebben voor hun voortbestaan.

Lees meer informatie op Mulier Instituut.